INFO

I vår klubblokal

I vår klubblokal på Fix-området träffas vi första tisdagen varje månad under september till maj för att prata fotografi, bild, bildbehandling, resor, utrustning, etc samt se på bilder av och med egna och inbjudna fotografer.

Klubblokalen har en fotoateljé med studioblixtar, tillbehör och bakgrunder, utrustning för digital bildbehandling, en mängd fotolitteratur, arbetsplats för bildmontering och passepartout-skärmaskin samt ett välutrustat mörkrum med förstoringsapparater och övrig utrustning som behövs för mörkrumsarbetet både för svart/vitt och färg. Vi har naturligtvis kaffe-hörna med soffa.

Vi anordnar fotokurser för den vetgirige. Vårt mål med kurserna är att du skall lära dej att använda och utnyttja din egen utrustning på bästa sätt, kurserna är alltid anpassade efter deltagarna. Det är gratis* att gå kurs hos oss för medlemmar.

Vi gör gemensamma utflykter och resor till fotomässigt intressanta mål, mässor, studiebesök och utställningar etc. På senare år har vi besökt bl.a. Öland, Skåne, Stockholms skärgård och Gotland och inom närområdet bl.a. Roxen runt, Harstena, Ekön och fotat bisonoxar på Rällinge gård. Då tar vi gärna med matsäck och övriga familjen.

Vill du tävla med dina bilder? Tävlingsverksamheten inom klubben innefattar KM. En extern bild-bedömare, enskild eller grupp, utser då klubbmästare i två olika klasser. Enskilda medlemmar samt föreningen deltar i även i externa tävlingar. Vi bedömer bilder åt andra fotoföreningar.

Du vill kanske visa upp dina bilder för andra än den närmaste kretsen. Därför anordnar vi utställningar på olika arbetsplatser och offentliga lokaler både i Söderköping och i grannkommunerna.

Medlemskap ger dig tillgång till vår lokal där du kan fotografera, arbeta med och montera och rama dina bilder och alla andra aktiviteter inom föreningen, som t.ex. utflykter, utställningar, resor och kurser. Och naturligtvis alla trevliga medlemmar. Vill du utnyttja all utrustning såsom studioblixtar med tillbehör och allt i mörkrummet så tillkommer en mindre avgift per år.

ryms det mesta

I vår föreningslokal ryms det mesta man kan önska som amatörfotograf. Till att börja med är lokalen väl upplyst och långväggen utrustad med en aluminiumprofil i ögonhöjd för uppställning av bilder. Detta är utmärkt då vi har tävlingar och bilbedömningar regelbundet. Vill man som medlem vara med och tävla så behöver bilderna vara monterade, och då finns möjligheten att skära till sin egen passepartout i skärmaskinen som även snedskär pappkartongen.

Lokalen har ett konferensbord, en soffhörna och ett pentry med bar, som gör att lokalen fungerar för både månadsmöten, pubafton eller julbord.

De medlemmar som så önskar kan erlägga en extra årsavgift och då få möjlighet att utnyttja mörkrum och studio. För retrofotografen så finns ett fullutrustat mörkrum med förstoringsapparat för både färg och svartvitt. Även ett ljusbord för negativ och dia. För studiofotografering finns 4 stycken studioblixtar med både paraplyreflektorer och softbox. Bakgrunder i olika färger och kamerastativ finns också. Om detta inte är nog så har vi ett mindre bibliotek av fototidningar (daterade från -70 talet) och böcker att tillgå för inspiration och kunskap.

bildades

Söderköpings fotoförening bildades i maj 1985. Det var då en liten förening med 6 deltagare, men ökade under året till 14 medlemmar.

Redan från start gick föreningen med i Riksförbundet Svensk Fotografi, Sveriges fotoklubbar, som funnits sedan 1946. Numera är föreningen också medlemmar i Östsvenska Fotodistriktet.

SFF drivs som en ideell förening, som arbetar efter stadgar, i stadgarnas §1 står att läsa : ”Föreningens ändamål är att verka för fotgrafiens utveckling och att utgöra ett samband mellan personer intresserade härför”. Detta har under alla år föreningen funnits inneburit att det arrangerats olika aktiviteter såsom utställningar, tävlingar, utflykter m.m.

Varje månad, förutom sommarmånaderna, hålls månadsmöten med olika arrangemang som bidrar till att hålla fotointresset och kunskaper uppe hos medlemmarna. Det har varierat gällande antal medlemmar i föreningen, år 2014 är antalet uppe i ca 40 medlemmar, vilket dagens styrelse kan utläsa från tidigare dokumentation, är mer än det varit någon gång tidigare.

Lokalen som föreningen hyr finns på FIX-punkten i Söderköping och har genom åren utrustats med diverse utrustning, vilka har skänkts från medlemmar eller inhandlats via SFF efter behov.

Medlemskap

Medlemskap ger dig tillgång till vår lokal där du kan fotografera, arbeta med att montera och rama dina bilder. Du har också möjlighet att delta i alla aktiviteter som arrangeras inom föreningen, som utflykter, utställningar, resor, kurser m.m. Allt detta sker naturligtvis tillsammans med alla trevliga medlemmar.

Vill du utnyttja all utrustning såsom studioblixtar med tillbehör och allt i mörkrummet så tillkommer en avgift per år.

Aktuella avgifter och förmåner fr.o.m. 2018-01-01.

  • Medlemskap: 500:- per år, 250:- för studerande t.o.m. sista året på gymnasiet.
  • Fotokurs är gratis för fullbetalande medlemmar, för studerande tillkommer en avgift om 250:-.
  • För att nyttja all utrustning; studioblixtar med tillbehör och allt i mörkrummet tillkommer 500:- per år.
  • Hos Galleri Hassel/Ramboden har du som medlem i SFF 20% på alla ramarbeten.